Regionális pályázati felhívás – EPIC Projekt

Az Internews pályázatot hirdet az Expanding Production of Independent Content (Független tartalomkészítés bővítése) projektje keretében.  

A támogatásokra georgiai, lengyelországi, örményországi, romániai, szlovéniai és ukrajnai témákat feldolgozó anyagok ötleteivel pályázhatnak Magyarországon legalább egy éve digitális tartalommal megjelenő médiatermékek, illetve önálló újságírók és tartalomkészítők. 

Három kategóriában lehet pályázni 

Az egyéni projektek kategóriában olyan javaslatokat várunk, ahol a pályázó saját maga dolgoz fel egy olyan témát, ami a felsorolt országok legalább egyikét érinti, helyszíni terepmunkával, riportelemekkel. A UkraineWorld projektek kategória nagyon hasonló, itt ukrajnai témákat feldolgozó anyagok terveivel lehet pályázni, de itt nem előírás a helyszíni terepmunka. Az anyagok elkészítéséhez a UkraineWorld nevű ukrán újságíró-szervezet nyújt segítséget. Ebben a két kategóriában az egy projektre nyújtható maximális támogatás Magyarországon működő pályázók számára 7000 USD. 

A harmadik a legizgalmasabb, a közös projektek kategóriája. Itt az EPIC-ben részt vevő hat többi országban működő médiatermékekkel lehet partnerségre lépni, és közösen feldolgozni egy mindenkit érintő témát. Egy közös projekthez legalább két országbeli médiatermék partnersége szükséges, de akár mind a hét országot lefedő projekttel is lehet pályázni. A projektben részt vevő minden partner külön-külön pályázik a saját országában támogatásra, tehát a projekt teljes költségvetése szempontjából a partnerek támogatásai összeadódnak. Magyarországon működő pályázóknak az egy közös projektre nyújtható maximális támogatás 10 000 USD. 

Mit keresünk? 

Olyan projekteket szeretnénk támogatni melyek egyaránt innovatívak a témák megközelítésében és nézőpontjukban, valamint az (audio)vizuális történetmesélő eszközök használatában. A projektek az EPIC országaiban közösen fontos témákat és az azokat tükröző emberi történeteket kell, hogy feldolgozzanak. A formátumokról és tematikáról további információt talál a pályázati felhívásban. 

Mit nyújtunk? 

A nyertes pályázók költségtérítéses támogatást kapnak a tartalmak elkészítéséhez és igény szerint szakértő tanácsadást, tréninget, mentorálást a tartalomkészítéshez, terjesztéshez és népszerűsítéshez szükséges képességek megerősítéséhez vagy létrehozásához. 

A pályázók segítséget kérhetnek a partnerkeresésben a közös projektekhez. Ehhez keressék az EPIC csapatát a [email protected] címen! 

Ki pályázhat? 

Olyan önmagukat függetlenként meghatározó, Magyarországon bejegyzett médiatermékek, szabadúszó újságírók és tartalomkészítők, akik legalább egy éve publikálnak olyan magyar nyelvű tartalmakat, melyek országos, helyi vagy régiós közönségnek szólnak Magyarországon. A részletes jelentkezési feltételekről a pályázati felhívásból tájékozódhat. 

Hogyan lehet jelentkezni? 

Ha megfelel a jelentkezési feltételeknek, és megtervezte a projektjét, kérjük töltse ki a jelentkezési lapot, készítse el a költségvetési tervet, és a pályázati felhívásban leírtak szerint küldje el a [email protected] címre!  

Ha bármilyen kérdése van a pályázati kiírással és a jelentkezési folyamattal kapcsolatban, kérjük ugyanerre a címre írjon. 

Csak a határidőre hiánytalanul leadott, a részletes pályázati kiírásnak megfelelő bírálunk el. A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. október 27., 23:59, közép-európai idő szerint. 

A sikeres jelentkezőket a beérkezési határidő lejártát követő huszonkét (22) munkanapon belül értesítjük kiválasztásukról. A pályázati szerződések aláírását követően kezdődik a hat (6) hónapos megvalósítási időszak, 2024 januárjától 2024 júniusáig. A kiválasztási folyamatról a pályázati felhívásban olvashat bővebben. 


Az Internews pártpolitikától független nemzetközi nonprofit szervezet több mint 40 éves médiafejlesztési tapasztalattal. Világszerte több mint 100 országban támogatja a független újságírást, segítve a helyi médiát újságírószakmai kérdésekben, és a pénzügyi fenntarthatóság elérésében.