Regionalni poziv k prijavam – Projekt EPIC

Internews vabi k prijavam na regionalni razpis v okviru projekta Širjenje produkcije neodvisnih vsebin v Sloveniji. Medijske organizacije, samostojni novinarji in neodvisni ustvarjalci vsebin, ki so dejavni na slovenskem spletnem medijskem trgu najmanj eno leto, se lahko prijavijo z idejami za zgodbe iz Armenije, Gruzije, Madžarske, Poljske, Romunije in Ukrajine.

Prijave zbiramo v treh kategorijah. V kategoriji samostojnih projektov prijavitelji predlagajo zgodbe, ki zadevajo najmanj eno izmed zgoraj naštetih držav in vključujejo obsežno poročanje s terena. Projekti v kategoriji UkraineWorld so podobni; prijavitelji predlagajo zgodbe, ki zadevajo Ukrajino, vendar pa poročanje s terena ni zahtevano. Uspešni prijavitelji bodo imeli podporo novinarske organizacije UkraineWorld pri pokrivanju svojih zgodb. V teh dveh kategorijah prijavitelji iz Slovenije lahko prejmejo podporo v višini do 10.000 USD.

Tretja kategorija so sodelovalni projekti.Prijavitelji lahko vzpostavijo partnerstva z mediji v drugih državah projekta EPIC in pokrivajo zgodbe, ki zadevajo vse njihove države. Zahtevano je partnerstvo najmanj dveh medijev iz najmanj dveh držav, upravičeni pa so tudi projekti, ki pokrivajo vseh sedem držav. Vsak izmed partnerjev se prijavi za podporo v svoji državi, kar pomeni, da je celoten proračun skupnega projekta seštevek podpor posameznim partnerjem. Prijavitelji iz Slovenije lahko prejmejo podporo v višini do 15.000 USD.

Predvideno trajanje projektov je od 6 do 8 mesecev.

Kaj iščemo?

Internews želi podpreti projekte, ki uporabljajo inovativne pristope k zgodbam ter (avdio)vizualna orodja za pripovedovanje zgodb. Projekti bi morali obravnavati ključna vprašanja v javnem interesu, ki so skupna v vseh državah projekta EPIC. Preberite Regionalni poziv k prijavam, v katerem je več podrobnosti o temah in formatih.

Kaj ponujamo?

Uspešni prijavitelji bodo prejeli podporo za stroške, nastale pri ustvarjanju relevantnih vsebin in, če je potrebno, strokovne nasvete, izobraževanja in mentorsko podporo za krepitev kapacitet pri ustvarjanju in trženju vsebin.

Prijaviteljem nudimo podporo pri povezovanju s partnerji za sodelovalne projekte. Prosimo, obrnite se na ekipo projekta EPIC na [email protected].

Kdo so upravičenci?

Medijske organizacije, samostojni novinarji ali ustvarjalci vsebin, ki se javno opredeljujejo kot neodvisni, so registrirani v Sloveniji in najmanj eno leto objavljajo vsebine v slovenskem jeziku, ki so namenjene nacionalnemu, lokalnemu ali regionalnemu občinstvu v Sloveniji. Podrobno preberite Regionalni poziv k prijavam, v katerem je več informacij o pogojih za upravičenost in drugih zahtevah.

Kako se prijaviti?

Če izpolnjujete pogoje za prijavo in imate načrt za svoj projekt, prosimo, izpolnite prijavni obrazec in finančni načrt ter ju pošljite na [email protected], kot je opisano v Regionalnem pozivu k prijavam.

Če imate vprašanja o tem Regionalnem pozivu k prijavam ali o prijavnem postopku, se obrnite na ekipo projekta EPIC na zgoraj navedeni elektronski naslov.

Upoštevali bomo samo popolne prijave, oddane v roku in v skladu z Regionalnim pozivom k prijavam. Rok za oddajo prijav je 2. junij 2024 ob 23.59 po srednjeevropskem času (CET).

Izbrani prijavitelji bodo o izbiri obveščeni v šestindvajsetih (26) delovnih dneh po roku za oddajo prijav. Po podpisu sporazumov o dodelitvi nepovratnih sredstev bodo imeli uspešni prosilci na voljo od šest do osem mesecev, predvidoma med 1. avgustom 2024 in 31. marcem 2025, za produkcijo, objavo in promocijo svojih medijskih projektov/serij.

Prosimo, pozorno preberite daljšo različico Regionalnega poziva k prijavam, v kateri najdete podrobnosti o razpisu in navodila za pripravo prijave.


Internews je neprofitna, nestrankarska mednarodna organizacija z več kot 40-letnimi izkušnjami na področju razvoja medijev. Podpira neodvisno novinarstvo v več kot 100 državah po vsem svetu, lokalnim medijem pomaga pri reševanju novinarskih vprašanj in doseganju finančne samovzdržnosti.