Pályázati felhívás – SERAPH Projekt

Az Internews pályázatot hirdet a független helyi online média fejlesztésére Magyarországon. A pályázatra konkrét tartalom- és szervezetfejlesztési ötletekkel jelentkezhetnek a fővároson és Pest megyén kívül legalább egy éve működő helyi vagy regionális online sajtótermékek.

A SERAPH projekt célja a helyi online szerkesztőségek kapacitásának fejlesztése, valamint a helyi közösségek számára fontos, releváns médiatartalmak készítésének elősegítése. Az Internews a sikeres pályázók számára pénzügyi támogatást, valamint a pályázók igényei szerint képzéseket, technikai támogatást és folyamatos szakmai mentorálást is biztosít, támogatja a szerkesztőségi munkafolyamatok fejlesztését, a tartalom minőségének és mennyiségének javítását, a közönséggel való kapcsolattartás erősítését. A pályázat lehetőséget nyújt a helyi sajtótermékek közötti együttműködés fejlesztésére is.

A pályázat elnyerhető összege 20.000 USD szerkesztőségenként.

A beérkezett pályázatokat az Internews független médiaszakértők bevonásával bírálja el. Az elbírálás alapja a projektötlet minősége, a költséghatékonyság és a megvalósíthatóság.

A jelentkezőknek az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

  1. Magyarországon hivatalosan bejegyzett szervezet, amely legalább egy éve aktív a magyar online médiapiacon.
  2. Budapesten, illetve Pest megyén kívül működő szerkesztőség, amely rendszeresen publikál helyi vagy regionális közönséget megcélzó médiatartalmakat
  3. Független szerkesztőségi irányelvek követése, valamint bizonyított elkötelezettség a professzionális újságírás alapelvei és etikája iránt.
  4. A korábbi működés során közérthető, elfogulatlan és sokszínű tartalmak előállítása közérdeklődésre számot tartó témákban
  5. Önmagát független szervezetként meghatározó sajtótermék, amelynek közvetlen vagy közvetett tulajdonosai és vezetői között nincsenek: közhatalmi szervek, állami szereplők vagy önkormányzatok, politikai pártok, illetve közhivatali tisztséget vagy politikai szervezetben tisztséget betöltő magánszemélyek, vagy ezek közeli családtagjai.

A pályázati kiírás feltételeinek megfelelő médiaszervezeteknek az érvényes jelentkezéshez a következő dokumentumokat kell beadniuk:

  • Hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap (1. számú melléklet)
  • Pontosan kitöltött költségvetési terv (2. számú melléklet, a Költségvetési Sablon alapján)

A pályázatról további részletes információ és a jelentkezéshez szükséges formanyomtatványok a csatolt dokumentumokban, valamint az alábbi linken találhatóak.

A pályázat benyújtásának határideje: 2023. június 4., 23:59 (időzóna: CET)

Az Internews a pályázatok benyújtását követő két (2) munkanapon belül visszaigazolja a dokumentumok beérkezését. A sikeres jelentkezőket a határidő lejártát követő tizenöt (15) munkanapon belül értesítjük. A támogatást elnyert szervezeteknek az értesítéstől számított öt (5) munkanapon belül meg kell erősíteniük részvételi szándékukat, ennek hiányában a következő legjobb eredményt elért jelölt kap ajánlatot.

Az Internews pártpolitikától független nemzetközi nonprofit szervezet több mint 40 éves médiafejlesztési tapasztalattal. Világszerte több mint 100 országban támogatja a független újságírást, segítve a helyi médiát újságírószakmai kérdésekben, és a pénzügyi fenntarthatóság elérésében.